Info

Jadłospis I

2019-01-23



Jadłospis   poczęstunku  (nie tylko dla przedszkolaków ;-)

Przystawka :

Chleb wieloziarnisty z pastą śledziową

Mix warzyw jesiennych oraz sos czosnkowy

Zupa :

Krem z dyni „a la Lena”

Danie główne:

Babka ziemniaczana z surówką z  rzodkwi i zielonego ogórka

Deser :

Sok a la Kubuś

Ciasto marchewkowe

Ciasteczka owsiane 


Przystawka :

Chleb wieloziarnisty z pastą śledziową

Chleb wieloziarnisty

Składniki :

1 kg mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej

4 płaskie łyżeczki soli sodowo-potasowej

1 łyżka miodu

1 szklanka otrąb żytnich

½ szklanki sezamu

½ szklanki siemienia lnianego

1 l ciepłej wody

100 g drożdży

Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić  w niewielkiej ilości ciepłej wody .Wszystkie składniki stopniowo dodawać wyrabiając ciasto w dużej misie. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok.6 h do 12 h pod przykryciem  lnianym ręcznikiem . Po tym czasie piec 1h w nagrzanym do 180 C piekarniku.

Zamiast sezamu czy siemienia lnianego można dodać słonecznik lub pestki dyni.

Za pierwszym razem gdy pieczemy z drożdżami w momencie gdy ciasto wyrasta zabieramy ok. słoiczka zaczynu, później używamy zamiast drożdży i przy kolejnych razach  po dodaniu składników i wyrobieniu, odkładamy zaczyn na następny raz.

 

Ilość składników zawarta w 35 g – kromka – chleba ziarnistego – 80,39

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

3,16g

2,07g

16,42g

 

Pasta śledziowa :

Składniki :

300g filetów śledzia solonego

1 cebula ok. 50g

3 korniszony małe (ok.100g)

2 jaja na twardo

½ kostki masła (ok.100g)

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki  miksujemy  blenderem na jednolitą masę.  Gotowe !!!

Ilość składników zawarta w 12 g – Łyżka  – pasty śledziowej  - 22,44 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

1,58g

1,72g

0,16g

 

Mix warzyw jesiennych oraz sos czosnkowy

Mix  warzyw – dowolne jakie pory roku dają …

Sos czosnkowy :

Składniki: Porcja dla tylu ile zdąży ;-)

5 łyżek stołowych majonezu

2 łyżki stołowe musztardy

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 do 2 ząbków czosnku

Sposób przygotowania : wymieszać majonez, musztardę i koncentrat pomidorowy . Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do sosu , ponownie wymieszać . Podawać do warzyw , mięs , makaronów .

Ilość składników zawarta w 10 g – dwie łyżki sosu – 56,95 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

0,23g

5,83g

0,89g

 

Zupa :

Krem z dyni a la Lena

Składniki : Porcja dla 5 osób

1 średnia dynia piżmowa

3 marchewki

3 średnie cebule

2-4 ząbków czosnku

 1 litr wywaru  rosołowego

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól

Natka pietruszki

Pestki dyni

Sposób przygotowania : warzywa obrać, umyć i wysuszyć . W dużym garnku rozgrzać olej a następnie dodać cebulę i zeszklić nie doprowadzając do przypalenia . Stopniowo dodawać marchewkę i dynię pokrojone w kostkę oraz paprykę obraną ze skórki. Wszystko razem udusić  pod przykryciem ale ciągle mieszając. W przypadku małej ilości soku należy dodać odrobinę wody. Gdy powstanie warzywna pulpa dodać wyciśnięty w prasce czosnek oraz wywar rosołowy, doprowadzić  do wrzenia i wszystko razem zmiksować blenderem . Doprawić solą , podawać z natką pietruszki lub prażonymi ziarnami słonecznika . Polecam też kleks jogurtu naturalnego lub kawałek wędzonego sera twarogowego .

 

Ilość składników zawarta w 150 g – mała miseczka zupy  - 65,63 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

3,35g

2,91g

6,51g

 

Danie główne:

Babka ziemniaczana z surówką z  rzodkwi i zielonego ogórka

Babka ziemniaczana

Składniki : porcja dla 5 osób

1 kg ziemniaków

250g szynki

2 jaja

3 cebule

Sposób przygotowania : ziemniaki obrać umyć i zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć przez pieluchę tetrową lub sito z bardzo drobnym oczkiem  nadmiar soku. Szynkę drobno pokrajać i lekko podsmażyć . Wbić jajka . Cebulę obrać i drobno posiekać , dodać do ziemniaków . Wymieszać masę ziemniaczaną z solą i pieprzem i szynką . Wysmarować blachę olejem, najlepiej użyć pędzla silikonowego  i wysypać bułką tartą a następnie włożyć do niej masę ziemniaczaną. Grubość babki powinna wynosić  5-6 cm. Piec w średnio gorącym piekarniku około godziny. Podawać z surówkami na bazie jogurtu naturalnego lub śmietaną .

 

Ilość składników zawarta w 150 g – porcja babki ziemniaczanej  - 142,24

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

6,57g

5,20g

17,29

 

Surówka z białej rzodkwi i zielonego ogórka

Składniki :

1 biała rzodkiew

1 ogórek zielony

200 g  jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania : Warzywa obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt, musztardę i wymieszać. Gotowe !

Ilość składników zawarta w 30 g – trzy łyżki stołowe -   18,32 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

0,49g

0,564g

2,82g

 

Deser :

Sok a la Kubuś

Składniki :

200g – marchwi

350g – jabłek pokrojonych w ćwiartki

100g – banana

80g cukru

100ml soku z cytryny

2l wody mineralnej

Sposób przygotowania: Marchew pokroić na kawałki, rozdrobnić malakserem, wlać 750 ml wody i gotować przez 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować , uzupełnić wodą do 2 l i pasteryzować przez 7 minut w temp.100C.  Gorący sok przelać do butelek , po wystudzeniu można przechowywać w lodówce przez tydzień. Warianty : można dodać owoce sezonowe np.: truskawki, brzoskwinie itp.

Ilość składników zawarta w 160 g – szklanka soku  - 30,2 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

0,59g

0,12g

6,69g

 

Ciasto marchewkowe

Składniki :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu jabłkowego

2 łyżeczki cynamonu

250 ml oleju rzepakowego - 1 szklanka

260g mąka orkiszowa, pszenna

2 szklanki marchewki startej na grube wióry

Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia wymieszany z octem, cynamon i olej ciągle mieszając . Następnie powoli wsypujemy mąkę i marchewkę. Pieczemy w temperaturze 180 C  przez 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem lub lukrem, można udekorować też białą czekoladą.

Ilość składników zawarta w 25 g – porcja ciasta   75 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

1,6 g

4,7 g

8,7g

 

 

 

Ciasteczka owsiane

Składniki :

1 szklanka słonecznika

1 i 1/3 szklanki mąki dowolnej

1 szklanka płatków owsianych

1/2 szklanki cukru

150g  masła  klarowanego temperaturze pokojowej

1 szklanka płatków owsianych

Sposób przygotowania : Słonecznik podprażyć na patelni i wystudzić. Wymieszać składniki . Z ciasta uformować kuleczki i piec ok. 30 min w średnio nagrzanym  piekarniku.

 

Ilość składników zawarta w 18  g – 1 ciasteczko   70 kcal

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

1,3g

3,3g

9,8g

 

 

Przyprawa do zup, sosów oraz dań wszelakich J

 

Składniki :

250g suszonej włoszczyzny

1 torebka czosnku granulowanego

1 torebka suszonej cebuli ( nie smażonej !!!!!)

1 torebka suszonej natki pietruszki

3 łyżki kurkumy

5 łyżek soli sodowo- potasowej (obniżona zawartość sodu !)

Przygotowanie : wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego (np.: przystawka do blendera ) i miksować do momentu otrzymania sypkiej konsystencji ok. 30 sekund. Proszę uważać i odczekać po miksowaniu , gdyż przyprawy bardzo pylą i mogą dostać się przypadkowo do oczu czy nosa.

 

Życzymy smacznego !

Sekap
Menu