Info

Jadłospis II

2019-01-23



Jadłospis  poczęstunku  (nie tylko dla przedszkolaków ;-)

 

Przystawka :  

Chleb pszenny z pastą porową w wersji ostrej i łagodnej

 

Sok Shreka ;-)

 

Zupa :

„Mocny” barszcz czerwony na zakwasie

 

Dodatek:

Placuszki ziemniaczane

 

Surówka :

Sałatka z kapusty kiszonej z ananasem

 

Danie główne:

Zapiekanka wrzywno makaronowa z rybą

 

Deser :

Zapiekanka  owsianka owocowa ;)

Ciasteczka owsiane 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przystawka :

Chleb pszenny z pastą porową w wersji ostrej i łagodnej

Chleb pszenny

Składniki :

1 kg mąki pszennej, żytniej lub orkiszowej

1 paczka drożdży (100g)

3-4 szklanki wody

3 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

Można dodać ok. 1 szklankę „śmieci” (płatki, żurawina, słonecznik)

Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić  w niewielkiej ilości ciepłej wody. Wszystkie składniki stopniowo dodawać wyrabiając ciasto w dużej misie. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, potem ponownie przerobić (żeby nie było za „puchate”, włożyc do blaszki piec 1h w nagrzanym do 180 C piekarniku.

 

 Pasta porowa ostra i łagodna:

Składniki wersja ostra:

1 i ½ pora

40g sera żółtego

300 ml majonezu

Szczypiorek/koperek (łagodna)

Przyprawy sól, pieprz

 

Sposób przygotowania: Por drobno posiekać (sparzyć wrzątkiem w wersji łagodnej), zetrzeć ser na dużych oczkach, połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku

 

Sok Shreka

 

Skład :

mały pęczek natki pietruszki

kilka kostek lodu

3-4 łyżeczki miodu

1 obrana cytryna, pomarańcza lub grapefruit

1 l niegazowanej wody mineralnej

 

Wszystkie składniki włożyć do blendera i dopełnić 200ml wody, wszystko zmiksować. Po zmisowaniu uzupełnić wodą  do 1 litra.

 

Zupa

„Mocny” barszcz czerwony na zakwasie – porcja 8 osobowa

 

Zakwas :

5 buraków podłużnych ( dostępne np. w tesco)

5 zabków czosnku

3 liscie laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

kromka suchego razowca

Zakwas robimy 5 dni wcześniej . Umyte buraki ze skórką kroimy w plasterki lub kostkę , wkładamy do wyparzonego słoja albo kamionkowego garnka o poj. 1,5-2 l. Dodajemy  przyprawy , całość lekko ugniatamy, zalewamy taką iością ciepłej, przegotowanej wody aby wszystkie składniki były przykryte . Na wierzch dajemy chleb. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Jeśli na chlebie pojawi się pleśń ( a często tak się dzieje )natychmiast go usuwamy.

 

Barszcz:

1kg podłużnych buraków

porcja włoszczyzny

2 liście laurowe

3 po ziarenka ziela angielskiego i pieprzu

2-3 cebule

1 kg twardych winnych jabłek

1/2 l zakwasu

szklanka soku wiśniowego (z kartonu) – NIE syropu

suszony marejanek

 

Buraki i włoszczyznę obieramy , kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, przekrojone i mocno przypieczone cebule. Zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia, na małym płomieniu gotujemy ok 2 godz. Przecedzamy przez sitko i nie wyrzucamy bo wykorzystamy je do zapiekanki rybnej. Do wywaru dodajemy jabłka i gotujemu ok 15 min. Odcedzamy wywar i dodajemy 1/2 l zakwasu , przyprawiamy, podgrzewamy ale nie gotujemy Na koniec wlewamy sok z wiśni, ewentulanie jeszcze doprawiamy majerankiem.

 

Podajemy dowolnie z uszkami, ziemniakami, grzankami czy placuszkami z ziemniaków ;-)

 

Dodatek:

Placuszki ziemniaczane

 

Skład :

1,25kg gotowanych ziemniaków

4 jajka

łyżka masła

120 ml śmietany

20 dkg mąki pszennej

łyżka mąki kartoflanej

sól

olej do smażenia  - obcjonalnie

 

Ugotowane ziemniaki mielemy.  Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy razem z masłem, smietana i maką do zmielonych zmieniaków . Dokładnie ucieramy , solimy . Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem kartoflanym. 

Sa dwie propozycje pieczenia  . Jedna z nich na oleju na patelni, formujemy  plauszki i układamy na rozgrzanym oleju, opiekamy z obu stron.

Druga to wnagrzanym piekarniku , układamy łyżeczką kulki na papierze pergaminowym . Pieczemy ok 15 – 25 min w temperaturze ok 180 C z opiekaniem górnym.

 

Podajemy gorące . Możemy podać do gulaszu, grzybów w smietanie, sałatki śledziowej czy z konfiturą .

 

Surówka :

Sałatka z kapusty kiszonej z ananasem

 

Skład:

 4-6 marchewek

1/2 kg kiszonej kapusty

2-3 plastry ananasa z puszki

łyżka soku z cytryny

łyżka zalewy z ananasa

sól,pieprz, miód

olej rzepakowy

1/2 pęczka cienkiego szczypiorku

Obrane marchewki ścieramy na średnich oczkach. Kapustę keroimy, wrzucamy do salaterki. Odsączonego ananasa kroimy na małe kawałki, razem z marchewką dokładamy do kapusty, dodajemy sok z cytryny i zalewę z ananasa, oprószamy solą, pieprzem i dodajemy miód , polewamy olejem 2-3 łyżki , mieszamy, wygniatając dłonią, żeby kapusta puściła sok. Na koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, mieszamy , ew. przyprawiamy do smaku. Do surówlo można dodać jasnych rodzynek i gasterkę drobno pokrojnych włoskich orzechów.

 

 

Danie główne:

Zapiekanka wrzywno makaronowa z rybą

 

Włoszczyzna z wywaru na barszcz

2 szklanki makaronu gruboziarnistego

Jarzynka -  z poprzedniego spotkania ;-0

1/2 kg filetów rybnych dowolnych

1 cebula posiekana w piórka

brokół  świeży

Sos beszamelowy :

1/2 paczki masła

1 łyżeczka jarzynki

pieprz, gałka muszkatłowa, ziele angielskie – mielone

sok z cytryny – 1 łyżka

maką pszenna

mleko 

 

Każde z rodzaju włoszczyzny zetrzeć na tarce osobno na grubych oczkach . Makaron ugotować  na pół miękko, układać zaczynając od buraków, slera, pietruszki, ryby (posypujemy jarzynką ), marchewki, sosu beszamelowego i różyczek brokuła. Całość zapiec ok 1 h w piekarniku nagrzanego do 180 C.

 

Sos beszamelowy :

 

Rozpuszczamy masło dodajemy makę i ciagle mieszamy  trzymająć na ogniu aby powstała gęsta masa, dodajemy jarzynkę, przyprawy i ciągle mieszamy , powoli dolewamy mleko nie przerywamy mieszania . Mieszamy do momentu  aby powstał gęsty sos . Możemy dodać koperek, pietruszkę , czosnek  it.p nadając inny smak.

 

 

 

Deser :

Zapiekanka  owsianka owocowa ;)

Składniki :

300g płatków owsianych

100g płatków migdałowych

250ml mleka

2 łyżki miodu

Szczypta cynamonu lub kardamonu

 

Sposób przygotowania: owoce wymieszać z płatkami owsianymi, przyprawami i większą częścią płatków migdałowych, włożyć do naczynia do zapiekania i zalać mlekiem wymieszanym z miodem, obsypać reszta płatków migdałowych i zapiec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 20 min., podawać na ciepło z miodem lub jogurtem naturalnym           

 

Ciasteczka owsiane (wersja orzechowa)

Składniki :

1 szklanka orzechów włoskich

garść suszonej żurawiny

1 i 1/3 szklanki mąki dowolnej

1 szklanka płatków owsianych

¾ szklanki cukru

1 kostka masła w temperaturze pokojowej

1 szklanka płatków owsianych

Sposób przygotowania : Orzechy pokroić/potłuc, wygnieść mąkę z masłem następnie połączyć wszystko, wmieszać. Z ciasta uformować kuleczki i piec ok. 30 min w 160 C.

 

Sekap
Menu